- Г-н Томов, обстановката в страната като че ли полека се нормализира,

...
- Г-н Томов, обстановката в страната като че ли полека се нормализира,
Коментари Харесай

В бъдещия парламент може да влязат 8 партии

-  Г-н Томов, ситуацията в страната като че ли бавно се възстановява, макар че икономическите и обществените последствия от изключителното състояние ще траят много по-дълго. Политически обаче по какъв начин виждате обстановката?

- Пътят до нормализацията на ситуацията в страната към момента не е извървян. Впечатлението, че епидемиологичната вълна си отива, се основава, тъй като това е ненапълно по този начин в Европа и съответно в нашия район. Но обърнете внимание на следното: на 28 май в света като цяло са доказани нови 116 304 случая на инфектирани с COVID-19. Това е оптималният брой доказани заразявания за едно денонощие. Можем да видим, че епицентърът на пандемията се е изместил от Европа към Южна Америка и по-глобално – от северното към южното полукълбо. И толкоз.

Дали това е резултат на сезонни промени (ние отиваме към лято, а в южното полукълбо – към зима), на разновидности, на последователното основаване на имунитет в най-засегнатите страни, или на рестриктивните ограничения, въвеждани съвсем на всички места, на този стадий не е допустимо да се каже. Но сигурно към този момент тази пандемия не свършва в света като цяло и са вероятни разнообразни сюжети за нейното бъдещо развиване. От това кой от тези сюжети ще се осъществя, зависи в огромна степен и развиването на политическите процеси в България.

Засега наподобява най-вероятно през юни вирусът да изчезне от нашите географски ширини. Но ние живеем в отворен свят и в случай че той продължи да върлува другаде, вероятността от втора епидемиологична вълна в късната есен е много сериозна.

Политическите последствия от COVID-19 също занапред ще се усетят. Първоначално рецесията създаде резултат на единодушие и доверие към ръководещите, който още не е отшумял изцяло, само че стартира да отслабва. В същото време към този момент нараства недоволството от взетите рестриктивни ограничения, възприемането им като непотребни, унищожили стопанската система, изхвърлили хиляди хора от работните им места. В близка вероятност тези настроения ще се ускоряват.

Те към този момент оформят и ще оформят стила на опозиционното политическо говорене против ръководството на ГЕРБ. Ако епидемията си отиде и не се върне повече, малко по малко ще се върне и обичайна опозиционна изразителност, ориентирана против корупцията и злоупотребите с власт. Ако обаче се върне наесен, е допустимо политическият сюжет в страната да се промени коренно. 

- Питам ви, тъй като в последно време идват информации за овакантяване на членове на ръководещата партия ГЕРБ. Доколко това са сигнали за дестабилизация в нея?

- Локални рецесии в ГЕРБ имаше и преди локалните избори през предходната година. Засега не виждам причина да мисля, че може да се приказва за дестабилизация на ръководещата партия. Но това е евентуално да се случи, в случай че се натрупат задоволително доказателства за загуба на въздействие и вероятен крах на идните парламентарни избори.

- Лидерът й и министър председател Бойко Борисов показва непоколебимост и макар изолацията не слезе от държавния джип, с цел да си прави реклама и да приготвя почвата за идващите парламентарни избори, които са следващата година. Според вас ще устои ли до дъно този път, или пък през есента или зимата може и да има предварителни избори?

- Според мен до предварителни парламентарни избори може да се стигне единствено в случай че страната изпадне в доста тежка икономическа рецесия. Засега няма изгледи икономическият спад в страната да докара до пагубна обстановка. А и няма прекомерно доста време до постоянните парламентарни избори. Затова чакам те да бъдат планувани в ранната пролет на 2021 година.

- На този декор къде се нарежда главната опозиционна партия - Българска социалистическа партия? Може ли да направи нещо значително и да преобърне настройките на гласоподавателите, или?

- Българска социалистическа партия се нарежда по този начин, че може и да не бъде съществена опозиционна мощ след идващите парламентарни избори. Струва ми се, че тази партия има възходящи проблеми с политическата си еднаквост. Традиционно тя се възприема и разказва себе си като лява партия, обърната с лице към проблемите на обществено слабите. В последните години обаче показва неприязън към някои от главните полезности на европейската левица. Достатъчно е да си спомним за позицията й по отношение на Истанбулската спогодба да вземем за пример.

Политическото говорене на водачите на Българска социалистическа партия е странна комбинация от националпопулизъм, леви стопански клишета и примитивно русофилство непременно. Дълги години тази партия разчиташе главно на хората, изпитващи носталгия по времената на комунистическия режим, само че сега точно част от тези хора се отдръпват от нея и се преориентират към по-радикални критици на ръководството на ГЕРБ. Ако прибавим към всичко това очевидните вътрешни несъгласия в партията, взаимните обществени нападки сред основни нейни фигури, можем да си разбираем за какво сега Българска социалистическа партия губи политическо въздействие. Все отново общата политическа и икономическа неустойчивост прави всяка дълготрайна прогноза рискована.

До парламентарните избори има доста време и е допустимо Българска социалистическа партия да бъде в напълно друга кондиция на тях.

- Бившият омбудсман Мая Манолова също съобщи, че ще взе участие на идващия парламентарен избор. Има ли някакви шансове въобще?

- Някакви шансове – да. Изобщо, в случай че може да се твърди нещо сигурно за идните парламентарни избори, то е, че на тях ще се появи и ще успее нов политически състезател. Умората от ръководството на ГЕРБ и слабостта на парламентарната съпротива, както и неяснотите по отношение на обществените и икономическите последствия от пандемията са главните причини за подобен извод. Мая Манолова се показа мощно на локалните избори в София, само че все пак съгласно мен не е любимец измежду кандидатите за такава роля.

- А групировката с водач Слави Трифонов, който има намерение да се включи в конкуренцията?

- Да, към този момент тя наподобява любимецът. Но е прекомерно рано за безапелационни прогнози. Много значимо за бъдещето на този план ще е какви хора ще водят акцията й по места.

- Къде се нарежда Движение за права и свободи, което изключително в актуалната рецесия се видя, че е главен „ стожер “ на ръководещите и на властта? Мнозина настояват, че именно  заради придвижването Борисов ще приключи този мандат до дъно.

- Движение за права и свободи е там, където стабилно обитава най-малко в последните 20 години – в подножието на обществената власт и зад кулисите. То ще вземе своите 15% на парламентарните избори и ще запази въздействието си върху политическия живот в страната при каквото и да е развиване на обстановката и какъвто и да е резултат от парламентарните избори.

- Вярно, че е рано да се вършат каквито и да е прогнози, само че въпреки всичко при тази политическа картина и при тези кандидати какво ни чака?

- Най-вероятно – нова изборна победа на ГЕРБ, само че с резултат, който ще направи ръководещите още по-зависими от евентуалните си сътрудници – публични и неофициални. Освен това – мощно фрагментиран парламент, в който могат да влязат даже 7-8 партии и обединения. Изглежда евентуално „ Воля “ да не успее да влезе в новия парламент, само че за сметка на това ще влязат „ Демократична България “ и една или две нови обединения.

Но следва да прибавя, че в тази несигурна обстановка са вероятни и радикални промени.

- След парламентарните избори идват и президентски следващата година. Там пък дали има някаква действителна конкуренция на сегашния президент Румен Радев, който не е оповестил към момента дали ще се кандидатира за нов мандат?

- Тук ще се въздържа от каквато и да е прогноза, тъй като сюжетът на президентските избори ще бъде мощно повлиян и от изхода на парламентарните избори. 

- Изобщо този конфронтация сред Радев и Борисов, който показват непрекъснато, същински ли е, или единствено за повдигане на пушилка и надлежно на рейтинг?

- Не имам вяра да са близки другари, наподобяват прекомерно разнообразни хора. Публичните им конфликти сигурно са повлияни от политическите им ползи, само че не бих споделил, че са единствено за повдигане на пушилка.

- Защо даже и в такава невиждана рецесия като актуалната двамата не съумяха да реализират единодушие и да се държат като държавници?

- При състояние че българското общество като цяло не съумя да се сплоти и при тази рецесия и се раздели на враждуващи групи даже по чисто медицинските въпроси на пандемията, не виждам изключително съображение да се надяваме, че висшите държавни мъже могат да го реализиран.

                

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР